Régió Hagyományőrző és Sportegyesület

Vasi házaspár a világ legjobb íjászai között.

2013.12.01

A körmendi Molnár házaspár az íjászatnak kötelezte el magát, és elismerésre méltó eredményeket ér el. Legutóbb a 3D olaszországi világbajnokságon jeleskedtek Sassariban.

Molnár József – becenevén Dodesz – már évek hosszú sora óta elkötelezte magát az íjászatnak, nem akármilyen eredményességgel. Felesége, Molnárné Tóth Szilvia idén csatlakozott hozzá, de már eddigi eredményei is elismerésre méltóak. Az idei, az olaszországi Sassariban rendezett 3D-s világbajnokságon a férj csapat ezüstéremmel jött haza, de felesége ötödik helyezése is tiszteletet érdemel.

Saját készítésű íjjal versenyez

A World Archery világszervezet (WA) által szervezett 3D-s világversenyre a magyar válogatott 13 versenyzővel nevezett. Két napos kvalifikációs versenyzés után három kategória – reflex, lombo és csigás – legjobb eredményt elérő versenyzője került be a magyar csapatba is. Rajtam kívül az öcsém, Molnár Ferenc és egy nyíregyházi íjász, Szedlár János alkotta a hármast. A világ 18 legjobb csapatának küzdelmében harmadikként kvalifikáltuk magunkat a nyolcas döntőbe, ahol először a svéd, majd a házigazda olasz csapatot győztük le, az aranyéremért folyó küzdelemben azonban a négy célon a dánok jobbak voltak nálunk” – emlékszik a történetekre Dodesz.

A Molnár házaspár, nyakukban a soproni Eb érmeivel

A Molnár házaspár, nyakukban a soproni Eb érmeivel

Aztán még elmondja, hogy a WA 3D-s világbajnoksága igen rangos verseny, s nem kis örömére már van egy vb-s csapat ezüstérme, amelyet négy éve szintén Olaszországban szerzett. Mivel elismert íjkészítő, természetesen saját íjjal versenyzett, amely igen ritka a versenyzők között.

Egy-egy versenyre készít speciális íjat, vagy a már meglévő készletből választ megfelelőt?”Hol így, hol úgy. Általában már korábban készített íjjal versenyzek. Egyébként nemcsak az öcsémmel, de a nyíregyházi csapattaggal is versenyeztem már korábban, spanyolországi Eb-n lettünk csapatban negyedikek. Nagyon nehéz kijutni a versenyekre, de még nehezebb az elért eredményt megtartani. Rengeteget kell gyakorolni, időt, pénzt, energiát áldozni erre a sportra.”

Nyomában a felesége

Szerénykedő feleségét egy kicsit ösztönözni kell, hogy beszéljen eddigi rövidke íjász múltjáról és eredményeiről.

Sokáig nem akartam íjászkodni, de a férjem addig beszélt a fejemnek, míg végül tavaly elkezdtem. Az idei évben, a versenyszezonban nagyon jó eredményeim születtek, sikerült a válogatott (A) kategória előírásait teljesíteni, ami három első osztály, és kettő kiküldetési szint. Ez országosan, csupán tíz versenyzőnek sikerült. Én is részt vehettem a Sassariban rendezett világbajnokságon, s ötödik helyezéssel a legjobb eredményt értem el a magyar női versenyzők közül. Ebben a kategóriában 19 nemzet versenyzői indultak, ketten voltunk magyarok. A négy

Molnárné Tóth Szilvia lövés közben

 közé jutásnál holtversenyben a negyedik helyen ketten voltunk, és a szétlövés - 1 cél 1 lövés - döntötte el, ki jut tovább, ez a norvég ellenfelemnek jobban sikerült. Kevésen múlt a továbbjutás, de a világ legjobbjai közt ötödiknek lenni is felemelő érzés. ”

 

Azt is megtudom tőle, hogy idén májusban rendezték meg Sopronban az IAA szervezet 3D-s Európa Bajnokságát, s saját kategóriájában ő is, és férje is egyéniben Európa bajnok lett, csapatban pedig bronzérmet szereztek. Ezen kívül hazai versenyeken is jeleskedett.

Büszke vagyok Szilvi sikereire, elfogultság nélkül őstehetségnek tartom. Pedig ez még csak a kezdet” – jegyzi meg a férj.

Ami a jövőt illeti, a házaspár elmondja, hogy 2014-ben egy másik rendszerben rendez az IFAA Franciaországban 3D-s Eb-t, míg a WA Észtországban rendezi az Eb-t. A világversenyek inkább viszik a pénzt, mint hozzák, egy érem jelenti az elismerést. Ezért nélkülözhetetlen, hogy a versenyzéshez szponzorokat is szerezzenek.

A világbajnokság kijutásához segítséget nyújtó szponzorok:

Bebes István Körmend város pogármestere

Körmend Város Önkormányzata

Hersics László BATMAN Épületgépészeti Kereskedelmi és Szolgáltató Kft

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár

Spaits Csaba Viola illatszer Körmend

Profikolor festékbolt Körmend

Régió Egyesület, Körmend

A cikk a nyugat.hu alapján publikálva, fotók: Haraga Attila